Saturday, 12 December 2015

Mencari Hikmah Pun Payah!

Assalamualaykum. hai.. Its me, again. of course, its my blog. 

Some people are blessed with good spouses. Some people are blessed with awesome parents and family. Some people are blessed with flying colours results. Some people are blessed with good looks while others are blessed with good akhlak. 

kawan-kawan, bersyukurlah. Aturan hidup ni Allah susun cantik sangat. Kita usaha saja ke arah kebaikan, sebab takdir yang telah ditentukan itu dirahsiakan. Kurangkan possibility ke arah keburukan, moga Al-Wakil sudi memandang kita yang hina ini ke arah kebaikan.. :) 


sayang semua, jom jadi baik? 

Tadi ada usrahmate tanya "macam mana nak cari hikmah di sebalik sesuatu tu". Aku faham dia maksudkan musibah atau ujian, tapi tidak disebutnya. Atau itu yang kami semua dapat brain that time. Ditanya seorang demi seorang bagaimana cara mereka menguruskan diri apabila konflik melanda. 

Jawabku - ambil masa. Duduk seorang, berjalan seorang, menung sorang-sorang. Semua sorang-sorang sebab bukan ada orang yang faham apa kita rasa at that moment. Lebih teruk lagi bila orang lain tengah happy, kita sorang yang dilanda ribut taufan di tengah lautan tenang. ><

Fikir dalam-dalam. Allah izinkan sesuatu untuk berlaku itu pasti ada ibrah yang dapat kita capai. Kadang kala musibah itu juga nikmat. Rahmat Allah itu luas, jangan kau sangkal guna akal pendek tu. :/

Semua orang ada konflik sendiri, kena tolak, kena marah, kerja tak ke mana, terbengkalai emosi, tergadai masa. arghh.. 
Tapi itu bukan alasan untuk tidak bersyukur atas apa yang terjadi. Aku sentiasa pegang, takdir kita Allah susun untuk kebaikan kita. Boleh jadi apa yang kita tak suka itulah yang terbaik buat kita. Patutnya kita malu bila air mata lebih banyak tumpah kerana manusia berbanding tangisan menangisi dosa-dosa terhadap pencipta.  

Tadi usrah pun pasal tawakkal. Kepasrahan kita dalam menyerahkan segala urusan kepada Allah sebagaimana pasrahnya mayat membiarkan tubuhnya dimandikan. Pasrah dan redha pula dua benda berbeda, manakan sama walau situasi yang memungkinkannya serupa. 


Aku dah moved on. Aku redha. Aku tak pasrah sebab aku masih mampu berusaha, tapi aku pilih untuk redha. 

heh, tu contoh la. tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang telah tiada. 


Friday, 11 December 2015

To Whom It May Concern..


Assalamualaikum, hai :)

I believed that some people might have been touched or even traumatized by my words especially to those who involved in my life, personally. I am very straight forward person, and I usually express what I think or feel. But most of the time I can say that I hold my words back, just letting them to pass by. Unfortunately, I do admit that somehow there are times when I accidentally, unintentionally say things harshly or I made people annoyed or mad because of my expressions. 

Couple of days ago I posted a status on facebook. Some people might take it easy but I know I should also consider some people who might be taken back by my words based on their conditions. They may be in a conflict among themselves or hungry or something that causes them to take my words as deep as the Pacific Ocean. hmm.. 


I'm sorry. ;(

I may have chosen the wrong phrases or what not but believe me I didn't mean to. Niat aku lain, tapi yang tersebut lain pulak. Maka yang difahami juga lain. Jadi, to be fair, biar aku minta maaf. My bad. Sarcasm aku tertinggi masa tu. :/

I noticed that there is a person who quoted me in his comment, I was a bit shocked. Literally. So I think that people out there who read my writing might be influenced by what I'm saying in those texts. It feels good somehow to influence people, but just to let you know that I will be much happier if I gave you a positive influence, maybe a motivation or somewhat inspiration. I get nothing but a burden of regret if my words struck your heart like a blunt sword. It'll hurt, I know. I don't like the same things too hence I am completely understood of how you feel or think.

However, I think I need to put disclaimers. 

  • I can be harmful to a person who thinks I'm a small, tiny-sized girl who doesn't have the criteria of a normal woman, who can't do things on my own and to those who belittle me or underestimate me.   
  • Sometimes I behave like a mirror; you good to me so I'm angel for you. You disrespect me, then I'm a grenade or an ineradicable infection to you. This behavior is reversible once you get to handle me nicely. Easy, kan? 

Lastly, if you want me to be good, please be good to me. You ain't lose anything if you're accepting and understand people well. Me too, will be practicing the same thing. insyaAllah. *senyum* 
No expectation, no disappointment. Do good and good will come to you. 

Toodles! :)   

Thursday, 10 December 2015

Takdak Tajuk?

Attitude over looks.
Dalam Surah Yusuf, Allah ceritakan betapa kacaknya Yusuf AS sehinggakan isteri raja Al-Aziz juga menggodanya. Bila Raja Al-Aziz dapat tahu maka ditanya kepada isterinya tentang hal itu dan isterinya mengatakan yang sebaliknya. Kemudian Yusuf dibawa untuk pengadilan sehingga terpenjara selama beberapa tahun lamanya.
Suatu hari Yusuf AS dapat membuktikan kebenarannya dan dibebaskan. Raja Al-aziz juga menjadikannya sebagai pengurus perbendaharaan hasil negara Mesir. (long story cut short)
Yusuf AS juga bernafsu, tetapi dalam surah Yusuf ada mengatakan bahawa segala nafsu itu mengajak ke arah kejahatan kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhan. Dalam surah tersebut, Yusuf berkata Jika Allah tidak melindunginya daripada nafsu tersebut, maka dia juga boleh tergoda dengan isteri Al-Aziz. To this point, sentiasa berdoa agar kita dilindungi oleh Allah daripada nafsu kita sendiri. 

Okay now, attitudes over look.
Maksud saya, attitude tu jauh lebih penting, jauh lebih mempengaruhi daripada rupa. Dan mudah untuk saya cerita yang dalam hidup ni, be in any kind of relationship, jangan terlalu focus on rupa. Kenapa? 
sebab rupa ni subjektif dan kinda menipu sebab we can change our look kan. dan attitudes are the inner self of a person. Boleh jadi rupa cantik tapi adab masyaAllah teghuknya! Boleh jadi rupa biasa-biasa tapi kesopanan dan kesusilaannya ya Allah...sangat menyenangkan hati. 
Penting untuk senang hati daripada penipuan ilusi. Sebab hati lebih susah nak dijaga berbanding mata walaupun kedua nya sama penting. Dan rupa berubah, atas faktor umur, faktor persekitaran tapi attitudes tidak. Bagaimana dia menjaga dirinya, begitu juga dia menjaga hati orang sekelilingnya takkan berubah walaupun waktu beralih. 

kita sayang orang sekeliling kita, saudara-saudara kita sepertimana kita sayangi diri kita. Itu sebaik-baik ukhwah. sweet Diabetic ukhuwwah. hoho

Suka saya nak tambah, Allah menceritakan sebagaimana kacak dan handsome nya nabi Yusuf dalam surah Yusuf. Sampai wanita-wanita terpotong bahagian tangan sendiri apabila melihat Yusuf. Kita sendiri pun tak boleh bayang macam mana sado atau kacaknya nabi itu. Sudahlah kacak, bijaksana, beriman pulak. kan complete package? hmm. 
Tapi jangan lupa, nabi kita Muhammad Rasulullah jauh lebih kacak tetapi ke"handsome"an nabi kita terlindung dengan akhlak terpuji baginda. Terlalu banyak cerita tentang akhlak Rasulullah sehinggakan tiada ruang nak ceritakan tentang rupa. bukan lah tiada langsung tapi cerita rupa overshadowed by hadith-hadith dan sunnah-sunnah yang subhanallah flawlessa and noble.  
So saya fikir, cukup untuk saya konklusikan yang akhlak, attitudes, manners dan good Muslim-practicing personality itu jauh lebih superior berbanding looks. :) and it applies to both genders, muslim dan muslimah. 
memanglah ada orang akan cakap, ini semua common sense. Tapi, in this era, common senses are not so common dah. And some of it are common to us, but not that common for some people. that's why. 
tu je. heheh thanks. 
p/s: penting jugak faktor attitudes dalam memilih calon. ehem-ehem. Cari yang menyejukkan mata, melapangkan dada dan menyenangkan hati juga yang mahu menjaga ibu anda ya lelaki-lelaki. 
Kalau antunna, cari yang mengizinkan anda menjaga kedua ibu bapa, kandung dan mertua selayaknya anda menjadi suri di hatinya. Aku sendiri pun tak tahu kenapa aku terlebih-lebih malam ni. :/ 

  

Sunday, 6 December 2015

Aku Tau Dah!

Aku tahu dah kenapa aku makin kecil. 
sebab asal orang jumpa aku je depa kata "makin kecik eh kau". tak pun "tak besar2 aku tengok kau ni"
Kau tahu kata-kata tu doa? 

dah, lepas ni kalau jumpa aku make sure cakap "makin sihat dan cantik aku tengok kau dib" 

SEJUK SIKIT HATI 

Friday, 4 December 2015


Forget those hardships and turbulence.
Start pondering your bountiful bless Allah gave since you were born. 
Walahh :)  

Thursday, 3 December 2015

Nak Cerita ke Tak


Assalam and hi ! :))

I have times when I have tons of stories to tell but then I make last minute decision; not to tell anybody.
That time I have a complete blog post, I saved it as a draft; unpublished. 
Sometimes I wrote things fast, to tell, then I pressed backspace too long; it is deleted. 

yeah, things don't come the way we want it to be. 
And we don't usually do what we think we gonna do. We make mistakes, we change mind again and again and mostly what we do is we told ourselves not to think about something yet that thing will always running in our head.

They said we didn't move on, I said yes though we can pretend it as a no. 

Life's hard yes it is. For you who haven't experience any depression before, let me tell you this:

1. A depressed person will smile even at smallest things. because they're trying to fight with sad emotions. They know they should laugh at least once a day for survival. That's why.
2. You may see them as happy as they are physically, but the truth is only the wet pillow can tell it all. 
3. They cried a lot when they are alone. Never leave them alone, tears surely gonna roll down their cheeks. They always need somebody inert to talk to. Somebody who's not judgmental. Somebody who can hear them, understand 'em and console 'em till they're normal.

I've experience depression. and it does not consist only sadness. There are much more incomplete, unfinished feelings and somewhat deteriorating. 


dah lah. I'll be okay. I'm getting my appetite back, I laughed more now and I have reasons to go on rather than to cry for what people did to me. Kemon lah, the best way nak balas pengkhianatan manusia adalah dengan cara ignore. They lost our attention. haha 


ATTENTION WAIVED. bye. xoxo