Posts

Showing posts from August, 2015

List to-do sebelum balik!

Image
Salam 'alayk. Hey! :)

Allah..... Mengada sungguh kan. Cuti dah nak habis baru tergedik-gedik datang idea nak buat macam-macam. 
Tu belum lagi yang mama request untuk buat before heading back to Kuantan. Sebelum pergi De Rhu Resort untuk induction, sebelum mula bekerja untuk sambut new intake budak-budak degree, sebelum itu ini. wuwuwu.. 

OH MY GODDD.. *breathe heavily*

Whether sempat atau tidak, whether ada rezeki buat atau idak, sini. Buat check list. Hoh!

1. Tart nenas sebalang dua. Satu adunan. 


2. Coconut jelly. 

Malangnya I have to do it before my lil munchkins balik rumah for balik bermalam. I mean the two of 'em. The second and third younger sisters. One from Melaka, another one from SMKA. Kesian aku, ye aku tauuu.. 

3. Nombor rumah. Oh mai, mama sure gelakkan aku. Masa dah suntuk baru terhegeh-hegeh. Takpe, raya haji nanti insyaAllah balik. Sleeves up babes, jom bertukang! 


4. Bake a cake. One of my sister request for it. Hmm Hmmm.... We'll see. A simple butter cake won'…

Battle Ground.

Aku meniti usia yang semakin dewasa.
Pemikiranku berubah mengikut corak arus semasa.
Dulu aku mengada, tak serupa perempuan syurga.
Banyaknya dosa, pahalanya tiada jika aku kira.
Sungguh. Bukan aku pinta, tetapi Allah menetapkan segalanya.
Allah izin aku begitu, untuk aku menjadi manusia di lain masa.

Manusia lainnya mungkin menyangka aku sempurna serba semua.
Kecacatanku entah siapa mahu bertanya.
Bukan aku mahu menceritakan serba satunya.
Cukuplah kau tahu, aku cuma manusia biasa.
Imanku naik turun mengalahkan roller coaster lajunya.
Sekejap terasa iman di dada namun sekelip mata sahaja menjunam mencium tanah.

Bila terasa diri bercahaya, lantas riak, ujub, memenuhi muka.
Bagai dunia itu hanya aku yang baik sahaja.
Aku tak begitu, aku tak mungkin berbuat sedemikian rupa.
Tapi aku lupa, yang Allah mengawal kita.
Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.

Tajamnya lidah, tiada bertulang.
Buruknya lisan tanpa ilmu, amalan, ihsan yang bertunjang.
Oh bukan cuma lisan, tapi juga perbuatan.
Lupakah…

Story behind it.

Assalamu'alaykum. hoihoi. :)
How's life? Alhamdulillah, never better. 
Cuti dah nak habis, another 2 weeks to go approximately.. wuwuwu After induction, start Taaruf program. After Taaruf, life's getting back to normal as a third year student. 
I've never imagine to enrolled myself into pharmacy school. Since I was a child, maybe 6 to 7 years old I wanted to be a doctor. I love going to hospital. I like the smell of clinic, hospital and even dental clinic though I hate going there for a check up. However, I never think or having a thought or a daydream or maybe a vision of me becoming a dentist. Maybe sebab dentist is not a quite popular ambition among children back then. Yelah, dah nama pun budak. Apa yang kawan dia nak, dia pun nak. Ingat tak borang profil murid yang catat all kita punya details macam berat, tinggi, cita-cita sepanjang kita sekolah rendah dulu? Yang every year of school guru kelas akan interview kita nak jadi apa.  Haish polis, bomba, doktor, pensyarah, j…

I just nagged.

Assalamu'alaykum :)

Hey. (lambai-lambai)..

Kau tahu, aku bukannya dari dulu mahu cerita apa yang berlaku. Dari kecik dulu, I felt like i'm living under a crystal globe that only involve me and my family and friends. No interruption from the internet, no cellphones, not even a radio.

My dad used to ask us with questions in the car when we were heading off somewhere or when he reached home from work. Soalan macam "Aimi, apa perkara baik yang Aimi dah buat hari ni?". Then to my sister, "Adik, hari ni adik dah buat apa untuk mama ayah?"
Yeah, cuma kami berdua masa itu. Kakak, adik. Yang lain masih di alam lain :). So when we're asked with Dad's questions, it took a while to figure out what have you done thru out the day. It was harder to think whether the actions done were good or bad or could've been worse. We were 4-8 years old children back then. dasyat punya question. Adik aku tu pun macam ter'mumaiyiz' lebih cepat dari budak lain. haha

Little and Travelling. Alone.

Image
Assalamu'alaykum fellas. :0 

I used to travel across counties all by myself. It was since years ago when I was being apart from home to study in PJ. 
Actually I started to make an independent move (but not so independent cause I got company) in travel when I have to enrolled in a boarding school located more than a hundred and fifty kilometers from my hometown. I took the fast train from KL Sentral originally - boarding at Rawang station to Batu Gajah station. For nearly 2 years. Form 4 and Form 5. 

So when I got myself registered for foundation studies in PJ, I make myself a lot more independent than before. The route to go back home, what bus should I catch to go to KL Sentral or Midvalley, what train should I board from where-to-where, how much money should I spare (not in wallet but inside jeans pocket), how many bags do I need, what to wear, what to bring, what to expect and also what to gamble. hiks. 

too much to figure out I guess.

Now that I'm in Pahang, even tho Pahang is …